Wat begon als tijdverdrijf bij buurtcentrum Cobra te Almere, onder het mom van lichaamsbeweging, is nu uitgegroeid tot een serieuze dansgroep die weliswaar begonnen is onder de noemer van pocoh pocoh maar zich in de afgelopen jaren is gaan evolueren en nu verschillende genres en muziekstijlen in haar repertoire heeft.  

Dunya is de oudste van de drie dansgroepen van Stichting SJiF uit Almere. Vorig jaar vierde de stichting haar 10 jarig bestaan en vandaag 25 april viert Dunya haar 5e verjaardag. We zijn begonnen met 8 dames en in de loop der jaren zijn er nieuwe bijgekomen en hebben een paar de groep verlaten.  

Anno 2016 zijn we met 12 danseressen variërend in de leeftijd van 15 tot (bijna) 50 jaar. Iedere vrijdag zijn we te vinden bij buurtcentrum Cobra. Een gezellige kippenhok maar waarbij we ook van een ieder commitment en inzet verwachten. Het is vrijwillig maar niet geheel vrijblijvend. Een ieder is welkom om te kijken maar vooral ook om mee te dansen. Wij roepen met name de mannen en jongens op om ons te joinen. Onze choreografen zouden graag ook dansjes en pasjes voor de man willen bedenken.  Naast de danseressen hebben wij twee dames die ervoor zorgen dat wij er altijd tip top uitzien. Onze kleedsters en steunpilaren, die ons vergezellen bij ieder optreden.  

Wat Dunya uniek maakt is dat de groep niet in één hokje te plaatsen is qua muziek of stijl. Wat we in al die jaren wel aanhouden is het in formatie dansen. We staan in rijen van 3 of 4 of dansen in duo’s. Verschillende formaties zijn mogelijk. Een optreden is altijd met minimaal 6 personen en maximaal wat per dans mogelijk is. We hebben dit jaar bijvoorbeeld een choreografie gedanst met de gehele groep, die toen bestond uit 11 dames.  Een paar dames binnen de groep bedenken de stapjes waarna de hele groep haar mening mag geven en zodoende de pasjes en formaties worden verfijnd en geperfectioneerd. Let wel, geen van ons allen heeft een moderne dansachtergrond en alles wordt door de dames zelf bedacht. Inspiratie wordt gehaald uit wat er heden ten dage wordt gedanst in clubs, videoclips en youtube filmpjes waarna wij er onze Dunya saus overheen gieten. Een paar maanden terug hebben we voor het eerst een Bollywood dans uitgevoerd, als verrassing voor een van onze kledingdames die een enorme Bollywood fan is. De laatste verrassing voor een van onze danseressen betrof het meedansen van haar oudste zoon met de groep. En zo bedenken we per speciale gelegenheid een passende dans op een passend nummer.  Het komt daarom ook wel eens voor dat we na een tijd de muziek van een bepaalde dans veranderen of de pasjes her en der aanpassen omdat we toch niet geheel tevreden zijn. Voor ieder feestje hebben we wel een choreografie.

Aangezien wij allemaal een Surinaams Javaanse achtergrond hebben, kan de Javaanse muziek ook niet ontbreken. Daarnaast hebben we ook een aantal srimpi dansen in ons repertoire. De kleding bedenken we zelf en vele jurken laten we speciaal maken.  

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: dunya@sjif.org of kom gezellig langs bij buurthuis Cobra waar er iedere vrijdag vanaf 20.00uur wordt geoefend.  Adres: Hildo Kropstraat 8 1328 BC Almere. 

Geplande optredens:  8 mei Kontjoh tour in Reeuwijk – zaal de Brug  21 mei Kontjoh tour in Almere – zaal the Lake.

Blijf ons volgen en wilt u ons boeken, dat kan!   Stuur een mail naar dunya@sjif.org of stuur ons een pm via facebook. 

Foto: Staand vlnr  Inneke, Ninoska, Grace, Lindsey, Sandy, Natasja, Briënne, Ilse, Ashley. Zittend vlnr : Pauline, Utami, Ingrid, Cheyenne en Linsey