Hot 0 favoured

WERELDS…

 


Een aantal jaren geleden kwam stichting SJiF, dankzij de nauwe contacten met de Indonesische Ambassade in contact met een nieuwe danssoort. Het is een afgeleide van de welbekende linedancing die in de country & western muziekstroming wordt gedanst. Een linedance is een formatiedans waarbij een groep mensen danst in één of meer rijen, waarbij ze dezelfde bewegingen uitvoeren. In Indonesië heet dit de Pocoh pocoh. Onder de Indonesiërs is de pocoh pocoh al tijden een erg populaire dans(stijl). Binnen de Javaanse gemeenschap in Nederland is deze dans sinds een paar jaar ook doorgebroken. 

Na verloop van tijd begonnen steeds meer SJiFFERS mee te dansen. Op initiatief van Juliette Kidjo en haar dochter Challenge is er binnen SJiF nu een vaste groep gevormd die sinds een paar weken actief is. Deze groep gaat nu door het leven als DUNYA, wat werelds betekent. Ikzelf heb de eerste paar lessen gemist wegens andere verplichtingen. Maar op een vrije vrijdagavond besloot ik ook mee te doen. Het was wel wennen om de nieuwe passen aan te leren want mijn kunde beperkte zich tot de basis. Een aantal creatieve dames hebben verschillende passen uit meerdere dansen gecombineerd. En van het een kwam het ander. Er vormde zich een groep wat versterkt werd omdat we de gelegenheid kregen en aangrepen om op te treden. Vanaf toen kwam alles in een stroomversnelling. Er moest voor kleding worden gezorgd. Maar hoe doe je dat op zo’n korte termijn? Gelukkig was een van de dames bereid om haar kleding inclusief de sieraden uit te lenen aan de overige dames.

Toen moest er nog de juiste muziek worden gekozen maar daar waren we het gelukkig al snel over eens. Zoals ieder nieuw project hadden wij ook te kampen met opstartproblemen. Meerdere kapiteins op een schip, kakelende kippen, moeite met de choreografie. Het geijkte! Maar toen het optreden definitief werd, moesten we orde op zaken scheppen. De taken werden verdeeld om toch wat structuur in dit kippenhok aan te brengen, meerdere keren per week kwamen we bij elkaar om te oefenen. Want alles goed en wel, we wilden Dansgroef SjiF Dunya natuurlijk wel op de kaart zetten. 

De 8 dames hebben op de SJiF-moederdagviering van 7 mei hun “generale” gehad voor publiek. Dat optreden ging niet helemaal vlekkeloos maar het enthousiasme was er toch niet minder om. Op zondag 22 mei was het dan zover. Ons allereerste optreden. Op uitnodiging van woonhuis Rumah Bersama in Hoogezand hebben wij 2 dansen ten uitvoer gebracht. Vroeg in de ochtend verzamelden we ons voor het komend avontuur. Vol spirit, goede moed, bepakt en bezakt togen we richting het hoge noorden waarbij bontot voor de picknick (net als vroeger) niet kon ontbreken natuurlijk. Net de hoek om bedacht ik me ineens of iemand de muziekcd had meegenomen. Want jah, ik had het al een keer met srimpi meegemaakt dus dit zal me niet nog een keer gebeuren. Mobieltjes gaan over en weer. Resultaat: de voorste auto keerde terug en de overige auto’s stonden braaf op een rij te wachten langs de weg. 


Het optreden was boven verwachting. Allereerst werden we hartelijk verwelkomd door de organiserende partij. We hadden een mooie ruimte tot onze beschikking waar we ons konden omkleden en voor de innerlijke mens werd goed gezorgd. De sfeer van de middag was vrolijk ontspannen. Zowel binnen als buiten de groep. Alleen het weer hield ons tot het laatste moment in spanning. Donkere wolken verzamelden zich boven de dansvloer maar de druppels bleven gelukkig uit. 
Ondanks mijn jarenlange danservaring vond ik dit toch wel heel spannend en was ik zenuwachtiger dan bij het srimpi dansen. Alles is nieuw. Als groep moet je aan elkaar wennen. Deze uitvoering danste ik voor het eerst en daarbij is het afwachten hoe het ontvangen wordt door het publiek.

Voor een eerste keer, met minimale middelen en in één maand tijd vind ik dat we het heel goed gedaan hebben. Natuurlijk waren er hier en daar wat onregelmatigheden, ook van mijzelf maar met de spirit van deze groep en hopelijk met uitbreiding van anderen kan het alleen maar beter worden en groeien. De eerste reacties zijn in ieder geval lovend. 
Pocoh pocoh heeft over het algemeen een oubollig imago maar het is net wat je ervan maakt. Het is laagdrempelig. Voor jong en oud, man en vrouw. Het maakt niet uit, iedereen kan meedoen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kom gezellig langs bij buurthuis Cobra waar er iedere vrijdag van 20.00-21.30uur wordt geoefend. Adres: Hildo Kropstraat 8 1328 BC Almere.

Graag tot ziens!
Utami Alidarso
Secretariaat SJiF
1-6-2011

bron: facebook SJiF dansgroep Dunya 

0
Utami Alidarso

Author: Utami Alidarso

8 0 0
Powered by CjBlog